Izvanredan recept. Svaki zalogaj se topi u ustima, a ukus je vrhunski.
Sa mekim finim biskvitom, i bogatom kremom od karamele, koja se verlo
jednostavno priprema.
Sastojci
za biskvit:
4 jaja / razdvojenih
80 g šećera
80 g brašna
malo arome od vanile
za karamel krem:
600 ml sl. pavlake/vrhnja za šlag (32-35 % m.m.)
300 g finog kristal šećera
160 g bele čokolade
Priprema
Za krem, zavreti slatku pavlaku. Maknuti sa vatre. Belu čokoladu sitno naseckati.
U dubljem loncu, otopiti najpre 3 kaš. šećera, kad krene da se topi,
dodavati malo po malo i tako otopiti svu količinu šećera, dok se ne
karamelizira i ne dobije smeđu boju.
Kada je šećer skroz otopljen, oprezno dodati najpre manji deo vrele
pavalke, neprestano mešajući. Pa zatim sve ostalo, mešajte dok se ne
dobije jednolična masa.
Vodite računa pri nalivanju pavlake u vreli šećer, jer se ispušta velika
količina vrele pare i masa brzo krene na gore, zato je bito imati što
dublji lonac.
U vrelu masu, umešati čokoladu, izmešati dok se sve lepo ne rastopi.
Presipati masu u novu posudu, i ostaviti je da stoji u hladnjaku,
najbolje preko noći.
Belanca čvrsto lupajte sa šećerom i vanilom. Kada dobijete čvrst sneg,
umešajte razmućena žumanca. Sjedinite i lagano umešajte brašno.
Masu izlijte u podmazanu formu za torte vel. 23 cm i peći u zagrejanoj
pećnici na 160*C, oko 30 – 35 minuta. Izvaditi, i pustiti da se skroz
ohladi. Zatim biskvit izrezati na 3 kore.
Dobro ohlađenu i zgusnutu karamel masu, ulupati mikserom, najpre niskom
brzinom, zatim jačom, dok ne dobijete finu kremu. Kremom nafilovati
kore, i celu tortu spolja. Ukrasiti po želji. Do serviranja držati u
hladnjaku najmanje 3 sata.
www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar