google-site-verification: google4049720917436912.html Slatka i slana jela: ROLOVANO PILE PO POSEBNOM RECEPTU

četvrtak, 20. kolovoza 2015.

ROLOVANO PILE PO POSEBNOM RECEPTU




Sastojci

    1 kom pile vece (oko 3 kg)
    200 gr praske sunke
    100 gr trapista
    70-80 gr kajmaka
    2. kasicice soli
    2. kasicice vegete
1. kasicica bibera
    5 kom kuvanih jaja
    100 gr svinjske masti
    oko 2 dl vode
    oko 3-4 m kuhinjskog konca
    2 x oko 50 cm aluminijumske folije


Priprema


    1.
       Skuvati jaja, ohladiti, oljustiti i raseci po duzini na polovine.
    2.
    Pile oprati, odseci krila i vrat.  Raseci ga po duzini, sredinom belog mesa i pazljivo odvajati od kostiju, da se ne osteti kozica. Belo meso malo stanjiti odsecanjem tanjih snicli sa obe strane i sa tim parcadima popuniti delove gde je mala debljina (gde su bila rebra i trtica).
    3.
    Sa obe strane meso zaciniti solju, vegetom i mlevenim biberom.
    4
    Preko rasirenog mesa, po celoj povrsini, poredjati snite trapista.
    5.
       Preko trapista poslagati prasku sunku i premazati je kajmakom.
    6.
        Polovine kuvanih jaja poredjati jednu do druge po premazanom kajmaku.
    7.
      Pazljivo urolati meso, koliko god je moguce vise pritegnuti rolat, da se lepse formira i priljubi sloj za sloj.
    8.
      Kuhinjskim koncem uvezati roladu po celoj duzini.
    9.
    Na dno tepsije,  u kojoj ce se rolada peci, staviti jedan komad alu-folije, pa na nju pazljivo preneti roladu.
    10.
Meso odozgo premazati sa malo svinjske masti.
    11.
       Prekriti drugim komadom alu-folije i ususkati sa svih strana, jer je pile veliko i potrebno je vise vremena za pecenje, pre skidanja folije. U tepsiju, pored folije, nasuti malo vode.
    12.
       Peci u rerni na temperaturi oko 220 stepeni.  Povremeno proveravati ima li tecnosti u tepsiji i dolivati po malo vode. Posle jednog sata (duzina pecenja zavisi od velicine pileta i debljine rolade), otkriti i skinuti gornju foliju, probati viljuskom da li je meso meko, pa ako viljuska lako ulazi u meso, smanjiti temperaturu na 180 stepeni i vratiti da se pece. Na svakih 4-5 minuta otvarati rernu i kasikom prelivatu gornju povrsinu rolade tecnoscu iz tepsije, sve dok fino ne porumeni, ali da se ne isusi. Pecenje za ovoliko pile trajalo je ukupno oko  jedan sat i 40 minuta.
    13.
       Kada se malo prohladi, izvaditi roladu na pogodnu tacnu , odstraniti pazljivo kuhinjski konac i seci na snite oko 1,5 cm.
    14.
    U masnoci, koja je ostala u tepsiji, a mesavina je pilece masnoce, kajmaka i svinjske masti, najbolje je ispeci krompir, kao prilog uz ovakvo meso.
Izvor: www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar