Sastojci
1 kom pile vece (oko 3 kg)
200 gr praske sunke
100 gr trapista
70-80 gr kajmaka
2. kasicice soli
2. kasicice vegete
1. kasicica bibera
5 kom kuvanih jaja
100 gr svinjske masti
oko 2 dl vode
oko 3-4 m kuhinjskog konca
2 x oko 50 cm aluminijumske folije
Priprema
1.
Skuvati jaja, ohladiti, oljustiti i raseci po duzini na polovine.
2.
Pile oprati, odseci krila i vrat. Raseci ga po duzini, sredinom belog mesa i pazljivo odvajati od kostiju, da se ne osteti kozica. Belo meso malo stanjiti odsecanjem tanjih snicli sa obe strane i sa tim parcadima popuniti delove gde je mala debljina (gde su bila rebra i trtica).
3.
Sa obe strane meso zaciniti solju, vegetom i mlevenim biberom.
4
Preko rasirenog mesa, po celoj povrsini, poredjati snite trapista.
5.
Preko trapista poslagati prasku sunku i premazati je kajmakom.
6.
Polovine kuvanih jaja poredjati jednu do druge po premazanom kajmaku.
7.
Pazljivo urolati meso, koliko god je moguce vise pritegnuti rolat, da se lepse formira i priljubi sloj za sloj.
8.
Kuhinjskim koncem uvezati roladu po celoj duzini.
9.
Na dno tepsije, u kojoj ce se rolada peci, staviti jedan komad alu-folije, pa na nju pazljivo preneti roladu.
10.
Meso odozgo premazati sa malo svinjske masti.
11.
Prekriti drugim komadom alu-folije i ususkati sa svih strana, jer je pile veliko i potrebno je vise vremena za pecenje, pre skidanja folije. U tepsiju, pored folije, nasuti malo vode.
12.
Peci u rerni na temperaturi oko 220 stepeni. Povremeno proveravati ima li tecnosti u tepsiji i dolivati po malo vode. Posle jednog sata (duzina pecenja zavisi od velicine pileta i debljine rolade), otkriti i skinuti gornju foliju, probati viljuskom da li je meso meko, pa ako viljuska lako ulazi u meso, smanjiti temperaturu na 180 stepeni i vratiti da se pece. Na svakih 4-5 minuta otvarati rernu i kasikom prelivatu gornju povrsinu rolade tecnoscu iz tepsije, sve dok fino ne porumeni, ali da se ne isusi. Pecenje za ovoliko pile trajalo je ukupno oko jedan sat i 40 minuta.
13.
Kada se malo prohladi, izvaditi roladu na pogodnu tacnu , odstraniti pazljivo kuhinjski konac i seci na snite oko 1,5 cm.
14.
U masnoci, koja je ostala u tepsiji, a mesavina je pilece masnoce, kajmaka i svinjske masti, najbolje je ispeci krompir, kao prilog uz ovakvo meso.
Izvor: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar