google-site-verification: google4049720917436912.html Slatka i slana jela: KREMPITA

nedjelja, 23. kolovoza 2015.

KREMPITA

 
 
POTREBNO 
 
500 gr lisnatog tijesta(kora)
 
Krema
 7 jaja
1 l mlijeka
1 l vode
200 gr gustina (1 kutija)
5 kašika oštrog brašna
3 vrećice vanil šećera
3+10+6 kašika šećera

Razvaljati lisnato tijesto i na preokrenutom plehu peći u rerni oko 15 minuta na 200*c,zatim ostaviti da se ohladi.Razdvojiti bjelanke u jednu posudu,žumanjke u drugu posudu.Bjelanca izmiksati sa 3 kašike šećera,3 vanil šećera,u čvrst snijeg i ostaviti sa strane.U žumanjke dodati 10 kašika šećera i mutiti dok se šećer ne sjedini.U posebnoj posudi dobro izmješati  gustin,5 kašika oštrog brašna i 6 kašika šećera.U žumanjke dodati smjesu gustina i 300-400 ml mlijeka da se dobije glatka smjesa kao puding.Staviti 1 l vode da prokuha,zatim dodati preostalo mlijeko.Kada mlijeko i voda prokuhaju,skinuti posudu sa vatre i mikserom umiješati smjesu žumanjka i gustina.Vratiti na laganu vatru,miješati dok se smjesa ne zgusne i ne prokuha.Vruč puding umiješati sa prethodno pripremljenim umučenim snijegom od bjelanaca.Na kraju smjesu dobro izmiksati,zatim vruću je staviti na pola pripremljene kore koju ste stavili u kalup.Drugu koru prekriti i ostaviti da se ohladi.Po želji posuti šećerom u prahu.Izrezati na kvadratiće i poslužiti.

Nema komentara:

Objavi komentar