utorak, 11. kolovoza 2015.
DOBOŠ TORTA
Potrebno:
6 jaja
170 gr šećera
170 gr brašna -za kore
Nadljev:
6 jaja
5 žumanaca
400 gr šećera
4 rebra čokolade
250 gr maslaca
Glazura:
200 gr šećera
Priprema:
Odvojiti 6 žumanaca od bjelanaca.Umutiti žumanca sa šećerom,dodati brašno,izmješati,pa dodati čvrsto umućen snijeg od bjelanaca.Sve izmješati i od dobijene mase ispeći 8 tankih kora,jednu po jednu,ali da budu sve jednake.
Nadljev:
Dobro umutiti 6 jaja,dodati šećer ,rendanu čokoladu,žumanca i sve dobro umutiti.Maslac posebno umutiti pa dodati ovoj masi,sve dobro izmješati.Nadljevom premazivati koru po koru i spajati.Gornju koru ostaviti nepremazanu.
Glazura:
Rastopiti šecer dok ne dobije blijedo žutu boju i premazati brzo vrelim nožem.Vrelim nožem po torti povući linije po kojima će se rezati kad se ohladi.Stranice torte premazati ostatkom nadljeva.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar