Potrebno:
1 kg pilećih bataka,karabataka,krilaca
1 kg oble kratkozrnaste riže
1 kašika paprike
1 kašika ruzmarina
2 pileće kocke za supu
500 gr svježeg paradajza
500 gr zelene buranije
4 limuna
Maslinovo ulje
Priprema:
U vatrostalnu tepsiju na plameniku dodati maslinovo ulje i so.Kad se dovoljno ugrije dodati komadiće pilećeg mesa i ostaviti da se prži.U neđuvremenu ispasirati oguljen paradajz i pripremljenu svježu buraniju( ili tek odmrznutu).Kada piletina dobije zlatnu boju dodati buraniju i zajedno sa piletinom pržiti dok ne porumeni.Potom dodati pasirani paradajz.Sve dobro izmješati i nastaviti sa prženjem.Piletinu i buraniju skloniti sa vatre pa dodati alevu papriku ( ne ljutu).Pržiti 30 sec.stalno mješati.U tepsiju dodati mlaku vodu,otprilike da bude 3 cm debljine.Ostaviti da se kuha 2 sata na umjerenoj vatri.Tokom kuhanja dodati 2kocke za supu.Kad se voda ukuha do pola dodati rižu,radpodijeliti je po cijeloj posudi.Ostaviti 15 min na jačoj vatri da se kuha.Ako voda nakon 10 min ne ispari dovoljno,višak izvaditi kašikom,ukoliko je isparila previše,smanjiti vatru i tepsiju prekriti aluminijskom folijom.Kada je već pri kraju,dodati ruzmarin.Kuhati još 10 tak minuta,isključiti vatru i ostaviti da odstoji 5 minuta.Prije služenja sve izmješati i stavljati u tanjire.Dekorisati kriškama limuna.
Nema komentara:
Objavi komentar