utorak, 11. kolovoza 2015.
STRUDLA SA MAKOM I ORASIMA
Potrebno:
Za tijesto:
3\4 mlijeka
25 gr kvasca
60 gr maslaca
1,5 kašika šećera
3 žumanceta
Malo soli
Bašno
Za nadljev:
350 gr mljevenog maka
250 gr mljevenih oraha
Šećer
5 dl mlijeka
Vanilin šećer
1 kašika rastopljenog maslaca
1 kašićica ruma
2 kašike suhog grožđa
Priprema:
Razmutiti kvasac u malo mlijeka,dodati pola kašike šećera i malo brašna pa ostaviti na toplo da naraste.U posudi za mješanje umutiti 2 žumanceta sa kašikom šećera,dodati maslac,malo soli i nadošli kvasac.Sipati mlijeko pa dodati brašno,stalno mutiti.Miješati sve dok tijesto ne prestane da se lijepi za prste.Umućeno tijesto pokriti i ostaviti na toplo da naraste.Dok tijesto raste napraviti dvije vrste nadljeva.U jednu posudu sipati polovinu mlijeka,zagrijati do ključanja,pošečeriti po ukusu,dodati vanilin šećer i mljevene orahe i kuhati dok se nadljev ne zgusne oko minut,dva.Skloniti sa šporeta,ohladiti,dodati rum i suho grožđe,pa sve izmješati.U drugu posudu staviti kašiku maslaca,zagrijati ga,sipati mljeveni mak i preostalo mlijeko,kuhati dok ne omekša.I ovaj nadljev pošećeriti po ukusu.Naraslo tijesto izručiti na pobrašnjenu dasku i podijeliti na dva dijela.Od prvog dijela razviti koru debelu 1,5 cm,premazati je rastopljenim maslacem,a zatim nadljevom od oraha.Uviti koru kao rolnu i staviti u namašćen pleh.Drugi dio tijesta isto razviti i namazati maslacem i nadljevom od maka.Uviti u rolnu i spustiti kod prve u pleh.Ostaviti štrudle da nadođu još pola sata.Premazati preostalim žumancetom i staviti u zagrijanu rernu da se peče dok ne dobiju rumenkastu boju.Pečenu štrudlu izvaditi,prohladiti,posuti šećerom u prahu zamirisanim vanilom i isjeći.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)

Nema komentara:
Objavi komentar