Potrebno:
Tijesto:
5 jaja
200 gr šećera
500 gr oštrog brašna
200 ml ulja
200 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
Fil:
700 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
6 kašila šećera
1 margarin
500 gr jagoda
0,5 l slatkog vrhnja
Priprema:
Odvojiti bjelanca od žumanaca.Žumanca umutiti sa šećerom,dodati ulje,mlijeko,brašno i prašak za pecivo.Od bjelanaca umutiti čvrst snijeg i pomješati ga sa žumancima.Smjesu izliti u okrugli kalup i staviti da se peče 30 min na 180°c.Kada je tijesto pečeno,ostaviti ga da se ohladi,pa ga isjeći na 3 kore.Za kremu skuhati pudinge,dodati šećer.U prohlađen puding umiješati margarin.Jagode oprati i prepoloviti.Na prvu koru staviti sloj kreme,potom poredati jagode,pa po jagodama namazati tanji slog slatkog vrhnja.Redati dok se materijal ne utroši.Tortu na kraju premazati ostatkom vrhnja i ukrasiti jagodama.Ohladiti i poslužiti.

Nema komentara:
Objavi komentar