Potrebno:
Biskvit:
4 jaja
125 gr šećera
1 vanil šećer
50 gr maslaca
100 gr brašna
150 gr kakaa
Pola kašike praška za pecivo
200 gr mljevenih pečenih ljesnjaka
Za prhko tijesto:
100 gr bašna
45 gr maslaca
30 gr šećera
1 vanil šećer
1 manje jaje
Krema i fil:
1 mljeveni želatin
500 ml slatkog vrhnja
150 gr bijele čokolade
100 gr mljevenih lješnjaka
2 kašike fila od višanja.
Priprema:
Bjelance i žumance odvojiti,pa od bjelanaca napraviti čvrst snijeg.Žumanjke izmješati sa šečerom,maslacem i vanil šećerom.Brašno pomiješati sa praškom za pecivo,pa dodati smjesi kao i kakao i mljevene lješnjake.Bjelance izmiksati u čvrst snijeg pa takođe dodati.Dobivenu smjesu izliti u namaščen kalup za tortu i peći u zagrijanoj rerni oko 20 min na 180°c.Pečeni biskvit ohladiti i presjeći na dvije kore.
Od brašna,šećera,vanil šećera,maslaca,jaja umiješati prhko tijesto.Ostaviti ga da odstoji oko 30 minuta a zatim razviti na pobrašnjenoj podlozi i staviti u okrugli kalup i peći zagrijanoj rerni 8 minuta na 200°c.Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i oataviti ga 10 minuta,te otopiti uz zagrijavanje na laganoj vatri.100 ml slatkog vrhnja zagrijati,pa skinuti sa vatre i umješati sa natrganom čokoladom te ohladiti.Preostalo slatko vrhnje izmješati u čvrst snijeg,dodati otopljenu hladnu čokoladu i pripremljen želatin.Na kraju umješati lješnjake.Po potrebi kremu malo ohladiti i filovati tortu tako da se list prhkog tijesta premaže filom od višanja,a na fil staviti pola količine pripremljene kreme.Na kremu staviti list biskvita,premazati je preostalom kremom i poklopiti drugim listom biskvita.Tortu preliti čokoladnom glazurom,ohladiti,isjeći i poslužiti.
Nema komentara:
Objavi komentar