google-site-verification: google4049720917436912.html Slatka i slana jela: JABUKOVAČA

nedjelja, 16. kolovoza 2015.

JABUKOVAČA



Potrebno:
1 kg jabuka
Kesica cimeta
300 gr sjeckanih oraha
1 kašika prezle
Jufka za baklave
Malo mljevenih oraha
1 l vode
1 kg šećera

Priprema:
Jabuke oguliti,očistiti i izerendati.
Dodati cimet,sjeckane orahe,kašiku prezle,sve dobro izmješati.Na pobrašnjenoj posvršini složiti dvije jufke,podići jednu koru,namazati malo smjese,potom namazati i drugu stranu.Smjesu premazati po vrhu jufke i srolati,pa prebaciti u podmazan pleh.Savijati dok ima fila.Prije pečenja jabukovaču izrezati u željeni oblik i staviti u zagrijanu pečnicu na 180°c oko sat.Po potrebi prekriti folijom da bude ravnomjerno pečena i iznutra.Dok se jabukovača peče,pripremiti agdu.U šerpu staviti litar vode i 1 kg šećera,kuhati dok se sirup ne zgusne.Kada se jabukovače ispeče preliti je agdom.Ostaviti dio sirupa za zalijevanje porcija pri služenju.Poslužiti posute mljevenim orasima.

Nema komentara:

Objavi komentar