utorak, 11. kolovoza 2015.
KROFNE
Potrebno:
3 žumanceta
5 dl mlijeka
1,5 kašika šećera
1 kašićica ruma
1 kesica vanilin šećera
1 šolja šećera u prahu
15 gr maslaca
750 gr brašna
25 gr kvasca
Ulje za prženje.
Priprema:
U manju posudu rastopiti kvasac sa malo mlijeka,dodati kašićicu šećera,ostaviti na toplo mjesto da uskisne.U posudu za miješanje staviti žumanca i umutiti ih sa maslacem.Dodati ostatak sitnog šećera,uskisao kvasac,mlijeko,na vrh noža soli i rum.Zatim dodati brašno ali postepeno,neprekidno mješajući tijesto.Gotovo tijesto ostaviti na toplom mjestu da raste oko 1 sat.Izručiti ga na pobrašnjenu dasku za mješanje i razvući oklagijom u koru debelu oko 1,5 cm.Okruglim kalupom vaditi krofne.Palcem napraviti udubljenje u sredini i pržiti u vrelom ulju.Strana koja je na dasci bila dole,treba na ulju da bude gore.Pržiti poklopljeno i pržiti sa obje strane.Ulje u posudi treba da bude sto deblje da krofne plivaju,a ne da se zalijepe.Krofne vaditi rešetkastom viljuškom i redati na pleh.Dok su krofne tople posuti ih šećerom u prahu pomješan sa vanilinim šećerom.Po želji filovati ih eurokremom ili džemom,a možete ih poslužiti i sa tanjirićem pekmeza.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)

Nema komentara:
Objavi komentar