utorak, 11. kolovoza 2015.
KUGLOF
Potrebno:
1/4 l mlijeka
25 gr kvasca
500 gr brašna
200 gr maslaca
7 jaja
Kora od jednog limuna
50 gr suhog grožđa
50 gr isjeckanih badema
150 gr šećera
1 vanilin šećer
Na vrh noža soli
Priprema:
Rastopiti kvasac u malo mlijeka,dodati kašićicu šećera i malo brašna,ostaviti na toplo da nadođe.U posudu za mješanje staviti maslac i šećer u prahu pa dobro umutiti.Dodati 6 žumanaca i jedno jaje.Mutiti pa dodati rendanu koru limuna,kvasac koji je nadošao,mlijeko,malo soli i postepeno brašno.Sve umutiti da se tijesto ujednaći.Na kraju dodati suho grožđe i isjeckane bademe.Izmješati i sipati u namašćen pleh.Pokriti i sačekati oko pola sata da nadođe.Kuglof staviti u zagrijanu rernu i peći dok ne dobije rumenkastu boju.Pečen kolač prohladiti pa izvaditi iz posude,okrenuti onom stranom koja je bila na dnu posude.Posuti šećerom zamirisanim vanilom.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)

Nema komentara:
Objavi komentar