Potrebno:
4 bataka
100 gr suhog mesa
1 mala glavica luka
100 gr pileće jetrice
1 jaje
2 tvrdo kuhana jaja
50 gr ribanog sira
Deblja kriška hljeba natopljenog u mlijeko
1 veza peršuna
Bosiljak,ruzmarin,majčina dušica,so paprika
1 mala kašika meda
1 dcl piva
10 gr maslaca
Priprema:
Pripremiti batake tako da im se skine kožica,ali da ostane vezana za zblob,zatim izvaditi kosti.
Na maslacu izdinstati luk sa suhim mesom.Kada postane mekano dodati pileću jetricu.Nastaviti dinstati dok ne bude pečeno,zatim ohladiti i dodati isjeckana kuhana jaja,ocujeđeni hljeb,peršun,ribani sir,začini i jedno cijelo jaje koje povezuje smjesu.Izmješati, puniti batake i formirati oblik.Po potrebi pričvrstiti čačkalicama,i preko navući kožicu.Batake poredti u vatrostalnu zdjelu,pokriti aluminijskom folijom i peći.Kada bude skoro pečeno batake pomazati mješavinom pive i meda da dobije zlatno smeđu boju.Vratiti u rernu,peći jo 10-tak minuta.Služiti uz toplo uz prilog.
Nema komentara:
Objavi komentar