google-site-verification: google4049720917436912.html Slatka i slana jela: VASINA TORTA

utorak, 11. kolovoza 2015.

VASINA TORTA


Potrebno:
Kora:
6 jaja
6 kašika mljevenih oraha
1 kašika brašna
6 kašika šećera
Fil:
4 žumanceta
5 kašika šećera
1,5 dl mlijeka
200 gr mljevenih oraha
Kora i sok od 1 naranđe
2 reda čokolade
125 gr maslaca
Nadljev:
4 bjelanca
4 šolje šećera
1,5 šoljica vode

Priprema:
Odvojiti žumanca i bjelanca.Žumanca umutiti sa šećerom,dodati brašno,orahe i čvrsto ulupan snijeg od bjelanaca.Sve izmješati,sipati u pouljen pleh i peći.Pećenu koru izvaditi i ostaviti da se hladi.
Fil:
U mlijeko staviti 1 kašiku šećera,zagrijati i pomješati sa orasima,kratko mješati na peći.Kad se ohladi dodati umućena žumanca sa šećerom,izmiješati,dodati naerendanu koru naranđe,sok i rastopljenu čokoladu.Dobro izmješati sve sastojke.Posebno umutiti maslac pa i njega dodati masi,sve izmješati.Dobijeni fil bogato premazati preko ohlađene kore i raspodijeliti ravnomjerno.
Nadljev:
Umutiti čvrst snijeg od bjelanaca,posebno rastopiti šećer sa vodom,skuhati toliko gusto da dobije mjehure,pa sipati vruć sirup u snijeg neprestalno miješajući masu na toploj peći,dok se snijeg ne pretvori u jos čvršću masu.Skloniti posudu sa šporeta,još mutiti dok se nadljev ne ohladi,pa premazati tortu.Staviti u frozider da odstoji,pa poslužiti.

Nema komentara:

Objavi komentar